A KÓSTOLÁS
MŰVÉSZETE

Váljon szakértővé, és aranyozza be
a kávézás minden pillanatát!

TÁROLÁS

A kávét mindig légmentesen lezárható helyen és szobahőmérsékleten tárolja! Így őrizheti meg változatos aromáit. A L'OR Espresso kávékapszulák hermetikusan lezárt alumínium csomagolása kiválóan alkalmas erre a célra.

TIPPEK

Célszerű fehér cukrot használni a kávé édesítésére. A nem finomított cukor kissé karamellizált, és így megváltoztatja a kávé ízét. A minél finomabb aromákért fémcsészék helyett használjon inkább porcelán csészéket!

ILLATOK MESTERE

Amint elkészítette a kávét, keverje fel, és azonnal öntse a csészébe. A legfinomabb aromák különösen illékonyak. A szakértők az illatok vizsgálatát 10–15 perccel a kávé elkészítése után végzik. Ahhoz, hogy igazán megérezze a kávé aromáját, kétszer-háromszor szippantson bele a csésze felett.

TUDTAD?

A szaglás a legfontosabb érzéke ahhoz, hogy kávészakértővé válhasson. Az aromák 80%-a ugyanis az orron keresztül érzékelhető. A kávé aromáját több mint 2000 összetevő alkotja, amelyből a kávé specialistái mindössze körülbelül 800-at azonosítottak eddig.

A KÓSTOLÁS

Kóstolás előtt keverje meg a kávét, hogy összehangolja az aromákat! A túl forró vagy túl keserű kávé elrejthet bizonyos részleteket. Hagyja hűlni néhány percig, mielőtt megkóstolja! Kerülje a fűszeres ételeket, így megérezheti a kávé aromáit. Bizonyos ízek, mint az ánizs, a menta és az édesgyökér, szinte elfedik az ízeket. Kis kortyokban kóstolja a kávét, hogy ne telítse el túl hamar az ízlelőbimbóit! Forgassa a szájában a kávét 5-10 másodpercig, mielőtt lenyelné! Így a nyelv és a szájpad minden területe érzékelheti a különböző ízek intenzitását. Ne habozzon többször is megkóstolni a kávét: ha a hőmérséklete csökken, olyan aromákat is megízlelhet, amelyeket korábban a forróság elfedett.

AZ AROMÁK VÁLTOZATOSSÁGA

A kávé kóstolása közben ismerős ízeket, például savasságot, keserűséget vagy lágyabb aromákat is felfedezhet. Bizonyos kávék ezeken túl olyan fűszeres jegyeket is magukban hordoznak, amelyek többek között a bogyós gyümölcsök, a szárított gyümölcsök vagy pirított magok aromáit idézik. A szakértők a kávét cukor és tej nélkül kóstolják, ugyanis ezek csökkentik bizonyos aromák intenzitását.