A KÁVÉKÉSZÍTÉS
MŰVÉSZETE

UTÁNOZHATATLAN
ARABICA

AROMA:

Az arabica kávé illatos, finom, testes, aromás és finom gyümölcsízeket tár fel.

KÁVÉBAB:

Hosszúkás, sima, egyenletes, a színe sárga vagy zöld.

KÁVÉTERMESZTÉS:

Az arabica kávét mérsékelt vagy trópusi éghajlaton 600–2000 méter magasságban termesztik.

GONDOS VÁLOGATÁS

A betakarított kávébab minősége kulcsfontosságú a jó kávé szempontjából. A trópusi vidékeken a kávécserjék virágai csak egy-két napig virítanak. A gyümölcs érési ideje 6–11 hónap. Ezután takarítják be a kávécseresznyének is nevezett, érett, élénkpiros gyümölcsöt. Minden cseresznye két kávébabot tartalmaz. Az aratás évente kétszer, szeptembertől decemberig az északi féltekén, április és augusztus között a déli féltekén történik. A legjobb termőterületeken a kávébabokat kézzel takarítják be.

A KÁVÉBAB ÉBREDÉSE

A frissen betakarított kávécseresznyéből kétféle módszerrel nyerhetők ki a kávébabok. Az egyik a nedves feldolgozás: a terméseket 24-48 órán keresztül áztatják, hogy a magról leváljon az érett gyümölcshús. Az így feltárt zöld kávébabokat átmossák, majd hagyják megszáradni. Ez a módszer egy aromásabb kávét eredményez. A másik feldolgozási mód a száraz előkészítés, amelynek során a kávécseresznyéket 20 napon át szárítják a napon, hogy a gyümölcs héja és húsa összeaszalódjon. A rászáradt gyümölcsrészek lehántolása után barnás színű, foltos kávébabokat kapunk végeredményként. Ez módszer plusz gyümölcsös ízt ad a kávészemeknek.

AZ AROMÁK MESTERE

Ezután kerül sor a kávészemek pörkölésére. Ez az egyik legfontosabb lépés, amely alapvetően meghatározza a kávé karakterét (színét, aromáját és illatát). A hő hatására (180–250 °C) az alapvetően íztelen zöld kávébabból felszabadul a benne rejtőző, mintegy 2000-féle aroma. Minden pörkölés különböző, ami függ a pörkölőmester szaktudásától, a kávé eredetétől és az elérni kívánt ízhatástól. A kávébab színe, az aromaprofil és a kávé intenzitása a pörköléstől függ.

EGYEDÜLÁLLÓVÁ ŐRÖLVE

A L'OR kávéra jellemző, egyedülálló, magas hőmérsékleten elvégzett pörkölési eljárás a kávébabnak gazdag színt, utánozhatatlan aromákat és megkülönböztető karaktert biztosít. Élvezze a borostyánbarna krémréteget, amely csakis a gondosan válogatott, pörkölt és őrölt kávébabból készíthető!